Vaakgestelde vragen

Cliënten weten vaak niet “wat ze precies moeten doen” tijdens een BSP-sessie.  Moet ik mij keihard concentreren?  Me blijvend richten op mijn gevoel?  Moet ik de dingen proberen begrijpen en kaderen? Wel, in feite kan je met BSP eerst en vooral niks mis doen als cliënt. We vertrekken in Brainspotting vaak vanuit een bepaald thema, een “issue” en we zoomen vervolgens in op de onderliggende gewaarwording in het lichaam. Eens we een geschikt punt hebben gevonden observeer je gewoon waar je spontaan uitkomt. Dit is echter niet voor elke cliënt even eenvoudig. Sommigen hebben namelijk graag nood aan controle en blijven liever op een veiligere afstand van hun gevoelens of lichaam.  Dat laatste is echter geen “fout”. Het wil absoluut niet zeggen dat je Brainspotting “verkeerd” bent aan het doen.  In Brainspotting volgen we gewoon ieders tempo.  Veel hangt immers ook samen met het opbouwen van een veilige therapeutische relatie. Daarnaast is het willen ‘begrijpen en controleren’ van wat er tijdens Brainspotting gebeurt een onbewuste strategie van je brein om je ergens weg van te willen houden. Vermoedelijk heeft je brein hier nood aan en vraagt dit eventjes wat tijd en dat is prima zo!  Binnen Brainspotting bestaat er dan ook helemaal geen “weerstand” langs de kant van de cliënt.  Elke mens is anders en niet iedereen laat onbewust zomaar toe dat we onmiddellijk aan de diepere kern geraken van zijn/haar symptoom. Als je jezelf dus voortdurend ziet afdwalen naar zeer concrete en dagdagelijkse zaken (juist, ik moet de afwas nog doen etc), merk dit dan gewoon op.  Soms duurt het even vooraleer we tot iets geraken.  Soms is de verwerking spectaculair en geeft dit een grote opluchting, dan is de verwerking weer minimaal en licht en komen er geen beelden of gedachten aan te pas.  Het is een troef om geen verwachtingen te hebben over het resultaat.  Deze verwachtingen interfereren namelijk alleen maar met het proces.  Hoge verwachtingen kunnen je namelijk ontmoedigen om verder te doen en zorgen ervoor dat je minder goed in contact kan komen met jezelf.  Iedereen heeft baat bij Brainspotting en de aanpak als je maar openstaat voor wat er zich aandient.  Ook dat is een leerproces en helemaal geen fout
Brainspotting in wezen is geen relaxatiemethode.  De primaire bedoeling van brainspotting is het activeren, verwerken en compleet integreren van de klacht.  Hierdoor ga je vaak doorheen verschillende fasen.  Cliënten rapporteren vaak dat BSP werkt in golven.  Soms komt het gevoel sterker naar de voorgrond of vervolgens te verdwijnen of te verschuiven. Dat is heel normaal! Wees dus zeker niet bevreesd als die rotte gevoelens af en toe terug opkomen en verdwijnen. Het doel van Brainspotting is het verwerken  van de netwerken in je brein die voor je klachten zorgen en dit gaat gepaard met het loslaten van onderliggende spanning.  Het prettige na-effect kan zijn dat je inderdaad heel ontspannen bent en van je klacht bent verlost, maar het kan ook langer duren en doorwerken vooraleer je resolutie krijgt van je klacht. Opnieuw, schuif gewoon die hoge verwachtingen aan de kant.  Wees mindfull en nieuwsgierig voor wat er zich afspeelt en geef het proces een kans.
Stel gerust je vraag via onze contact-pagina en we voegen ze toe!
Wat is Brainspotting? (Engelstalige video) Wat is een Brainspot? (Engelstalige video) Voor wie is Brainspotting ? (Engelstalige video) Als cliënt, waarom voor Brainspotting kiezen? (Engelstalige video) Als therapeut, waarom getraind worden in Brainspotting? (Engelstalige video) Brainspotting : wat biedt de toekomst? ( Engelstalige video) Brainspotting: The brain hipothesis (Engelstalige video met Spaanse vertaling)

 
Voor vaakgestelde vragen voor therapeuten klik hier!